Slight delay when turn key - Team Camaro Tech
Electrical & Wiring Troubleshooting electrical.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 (permalink) Old Apr 16th, 06, 06:18 PM Thread Starter
Senior Tech
 
Join Date: Jan 2003
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 189
Slight delay when turn key

Recently when I go to start car, I have noticed a very slight delay for the starter to kick in when I turn the key to engage. Nothing huge but it feels weird. You turn key and expect starter to kick in instantaneously, but there is about 1-2 second lag, like it has to think about it.

My starter is almost new (Powermaster mini starter) as is the battery. Could the solonoid be pooched already? Or could it be in the ignition switch somewhere? I had a shorting problem a little while ago when the positive battery feed was shorting on the starter chassis, could that have fried things? Once it starts cranking there is no problem, but worried one day it will decide no too crank.

Your input is appreciated.
69rag327 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old Apr 16th, 06, 11:35 PM
Senior Tech
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 189
Re: Slight delay when turn key

I'm not too sure on the subject of starters, but my guess is maybe the motor is getting hung up on something?
Riccbhard is offline  
post #3 of 13 (permalink) Old Apr 17th, 06, 05:33 AM
Super Moderator
Jake-68's rule
 
Everett#2390's Avatar
 
Join Date: Sep 2000
Location: Va Beach VA
Posts: 29,415
Re: Slight delay when turn key

Quote:
Originally Posted by 69rag327
I had a shorting problem a little while ago when the positive battery feed was shorting on the starter chassis, could that have fried things?
Try a newer battery. When max load happens on a battery, the chemical reaction heats up the electrolyte and the plates become damaged and some electrolyte evaporates.

Now with a lower level of electrolye, the battery has less capacity, less chemical action to produce electricity. Damaged plates take awhile to build up (chemical action) to produce electrical current.

You could further troubleshoot and use an assistant and a clamp-on ammeter on the battery cable and view the current flowing to the starter. It should be almost instantaneous and the DVM across the battery posts at the same time, should not fall below 9.5 volts.

If the battery shows a good current flow and voltage holds up, then starter would be suspect.

Give a man a rescued dog for the health of both their souls.
'With age comes wisdom, but then wisdom ages you even more.'Other Stuff' CUBS - 2016 World Series Champions
Everett#2390 is offline  
post #4 of 13 (permalink) Old Apr 17th, 06, 06:13 AM
Gold Lifetime Member
Harry
 
dawg's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Colebrook CT.
Posts: 3,991
Re: Slight delay when turn key

i had same problem and found the starter wires were melted a bit from touching the header.
rerouted wires and put insulating tape on em.
problem went away!
it made it seem like when you release the key from start the starter starts turning.

Dawgs 69
434 stroker
US Navy retired
http://www.northeastf-bodyassn.com/
dawg is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old Apr 17th, 06, 06:49 PM Thread Starter
Senior Tech
 
Join Date: Jan 2003
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 189
Re: Slight delay when turn key

Thanks for the replies. The battery is only 3 months old. Maybe too new? But I had the problem towards the end of last season and figured it was just the battery and hoped it would go away. It didn't. Maybe I will replace positive battery cable altogether. Otherwise, solonoid on 6 month old starter??? Is it possible to replace/rebuild the powermaster solonoids? Something a backyarder can do?
69rag327 is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old May 8th, 06, 08:01 PM Thread Starter
Senior Tech
 
Join Date: Jan 2003
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 189
Re: Slight delay when turn key

Okay, so I replaced the positive cable, made sure all connections are tight, battery is good. Still same problem, and seems to be getting worse. The 6 month old powermaster mini starter just doesn't do anything sometimes. I turn key and NOTHING, no click, no nothing. Try it a few times and suddenly full crank. So could it be solonoid? Could it be the ignition (key) switch? I am about to order new solonoid. Thought I would throw it out one last time. Thx in advance.
69rag327 is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old May 8th, 06, 09:33 PM
Senior Tech
Craig
 
Brackneyc's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Quad Cities, IL
Posts: 3,909
Re: Slight delay when turn key

Quote:
Originally Posted by 69rag327
Okay, so I replaced the positive cable, made sure all connections are tight, battery is good. Still same problem, and seems to be getting worse. The 6 month old powermaster mini starter just doesn't do anything sometimes. I turn key and NOTHING, no click, no nothing. Try it a few times and suddenly full crank. So could it be solonoid? Could it be the ignition (key) switch? I am about to order new solonoid. Thought I would throw it out one last time. Thx in advance.
My guess is the key switch. Have you tried a push button starter (like when you would use it to turn the motor over when tuning it by yourself.)

Craig


------------------------------------------------------------------------------
Now you will see that evil will triumph, because good is dumb.
-Dark Helmet

1967 Camaro
1965 Mustang
2007 Mustang
Brackneyc is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old May 8th, 06, 10:35 PM
Senior Tech
 
Join Date: Jun 2005
Location: Sunny So. Cal
Posts: 3,064
Re: Slight delay when turn key

Try bumping the solenoid with a screwdriver. If it starts with no hesitation, you might want to look at the Ignition switch and all the wiring in between.

67 RS Camaro 327/ 350 Holley 650cfm > Edelbrock Performer Intake > Pertronix Ignition > Accel Super Stock Coil and Wires > Hedman Hedders > Hotchkis Performance Springs > 15" Rallys all around

Camaro buds until the end!!!
Camaro Dave is offline  
post #9 of 13 (permalink) Old May 9th, 06, 04:52 AM
Senior Tech
 
Join Date: Jul 2001
Location: Pontiac IL
Posts: 453
Send a message via AIM to undee72Z
Re: Slight delay when turn key

Quote:
Originally Posted by Camaro Dave
Try bumping the solenoid with a screwdriver. If it starts with no hesitation, you might want to look at the Ignition switch and all the wiring in between.
Heres all the wiring in between......

To check the entire starter circuit, electricity flows from the battery to the junction block, to the 4 way splice, to the horn relay, to the bulkhead connector, to IGN switch, to neutral safety switch if automatic or clutch switch if stick shift, to the starter "S" terminal. Check all connections and switches along this path. You may have a bad connection or high resistance in a switch.
undee72Z is offline  
post #10 of 13 (permalink) Old May 9th, 06, 05:13 PM
Gold Lifetime Member
Chris
 
130fe's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: Jacksonville, FL
Posts: 1,228
Post Re: Slight delay when turn key

Quote:
Originally Posted by Camaro Dave
Try bumping the solenoid with a screwdriver. If it starts with no hesitation, you might want to look at the Ignition switch and all the wiring in between.
I recently had this same problem with mine. It wouldn't do it all of the time, only about 2 or 3 times a month (enough to aggravate you especially during a show/cruise). If I used a screwdriver and jumped the soleniod, it would start up right away. After replacing the ignition switch, nuetral safety switch, and new wiring from firewall to starter solenoid. After each component change it would work fine for a few tries then do it again. I thought about replacing the battery cables but decided to replace the battery (4 years old). I put a new Optima red top in and no problems yet (6 months later). I would recommend changing the battery first and then change the cables (if they are old). Hope this helps!

Chris
1968 Camaro SS coupe, Lemans Blue/medium blue interior
LS3/T56 Ridetech Suspension
130fe is online now  
post #11 of 13 (permalink) Old May 9th, 06, 07:33 PM Thread Starter
Senior Tech
 
Join Date: Jan 2003
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 189
Re: Slight delay when turn key

Wow. Okay. The battery is only 4 months old. The wiring under the hood is all new from firewall on. The car is an auto converted to stick. The connections in console seem good, but I will check them again. I am meaning to change the ignition switch (key) because key is paper thin and worn. Maybe I should just do this first anyway. I am also going to take that negative disconnect thing off the battery terminal. Here's the latest clue... this morning it was quite cold up here and I barely got the thing started; it seems to be worse when cold??? I had to turn key 10-15 times until it kicked in!
69rag327 is offline  
post #12 of 13 (permalink) Old May 10th, 06, 12:44 AM
Senior Tech
 
Join Date: Jun 2005
Location: Sunny So. Cal
Posts: 3,064
Re: Slight delay when turn key

Does the battery have enough CCA's (Cold cranking amps)? If it is worse when it is cold, then you might want to get a bigger battery with around 800 CCA's. Try that first and see if that helps your problem.

67 RS Camaro 327/ 350 Holley 650cfm > Edelbrock Performer Intake > Pertronix Ignition > Accel Super Stock Coil and Wires > Hedman Hedders > Hotchkis Performance Springs > 15" Rallys all around

Camaro buds until the end!!!
Camaro Dave is offline  
post #13 of 13 (permalink) Old May 10th, 06, 07:28 PM
Senior Tech
Jack
 
Join Date: Aug 2004
Location: So. Cal.
Posts: 142
Re: Slight delay when turn key

I had this same problem on a Chevy work truck I have. It turned out to be a loose main cable connection to the starter. It looked tight but when I got under to get a good look it would pretty easy to move by hand. I put a wrench to it and all fixed. So I think you should look at all of your connections.

Jack

67 Camaro Street car 3300 lbs
Flat Top 406 70cc Edelbrock RPM Heads
Q-jet comp xe268s 2500 stall converter
T-350 12 Bolt Posi 373's Cal-Tracs
60' 1.69
330' 4.950
660' 7.54@92.44
1320' 11.80@114.98
Fast Jack is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine doesn't start but fires when turn key off CraigO Engine 13 Feb 8th, 06 07:29 PM
Help! Can't turn engine key! jofoleong Troubleshooting 2 Dec 14th, 05 01:15 PM
84 z28 key wont turn to on position even with new lock cylinder any ideas? 84 camero Brakes, Suspension & Steering 0 Aug 15th, 05 07:26 PM
Turn Key Off,Car still runs Flynn69 Electrical & Wiring 7 Jul 30th, 05 09:43 AM
Does "brake" idiot light come on when you turn the key?? dschribs Engine 2 May 22nd, 05 10:02 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome