350 Tuned Port Won't Start - Team Camaro Tech
Team Camaro Tech join team camaro
 
Camaro Parts at SS396.com     
GROUND UP & SS396.com         
Official Sponsor of Team Camaro
   

Auto Insurance



Registered users (free) do not see these large ads

Performance Our High Performance area

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old Apr 16th, 06, 03:37 PM
gonewacky gonewacky is offline
Senior Tech

Dale
 
Join Date: May 2005
Location: WV
Posts: 408
Default 350 Tuned Port Won't Start

Hello guy's.. I got a problem with my 1991, 350 tuned Port... It has not been started since last summer,, I shot some staring fluid in it and it tried to start, so I'm guessing it is firing okay.. Can you tell me where the gas filter is at,???.. I put some octane booster in it hoping that might help.. Is it possible that the injectors are stuck, I would'nt think all of them would be, does that matter,????... Has anybody ever disconnected the fuel line at the back of the car where it comes out of the tank and drained/ pumped the old gas out of the tank,???.. will that burn up the electric motor,????... There looks like two gas lines going up into the tune port tunnel, is one of them a return line,????.. I thought about disconnecting the right one and turn the pump on to see if gas is getting up to the motor, but I did'nt know which one to disconnect... Please give me some advice. I really appreciate any help you guys can give.. Thanks,, Dale gonewacky
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old Apr 16th, 06, 04:59 PM
JimM JimM is offline
Gold Lifetime Member

Jim
 
Join Date: Dec 1999
Location: Yorkville, Illinois USA
Posts: 22,119
Default Re: 350 Tuned Port Won't Start

The gas filter and pump are inside the gas tank.
One of the lines is a return, and there is a pressure regulator where they come together, under the plenum.

The pump is switched on by a relay controlled by the computer.
There is also an oil pressure switch, the computer will cut off the fuel if the oil pressure doesn't come up.

You might get better info at http://www.thirdgen.org if it's back online yet.
__________________
JimM's firstgens.com Camaro Board

Jimragtop.com New website for my vert is coming together. Do ya like the slide show on the home page?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old Apr 17th, 06, 01:02 PM
tumper tumper is offline
Senior Tech

erik
 
Join Date: Jun 2001
Location: back creek, nc, usa
Posts: 628
Default Re: 350 Tuned Port Won't Start

The fuel pump strainer is in the tank not hte filter. The fuel filter is on the frame rail in the rear the best I can remember. You can take the line loose if you want but you won't be able to tell hte pressure and whether you truely have good volume. If you really don't have a lot of experience with this it might be in your best interest to have it looked at for you.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old Apr 18th, 06, 11:46 AM
gonewacky gonewacky is offline
Senior Tech

Dale
 
Join Date: May 2005
Location: WV
Posts: 408
Default Re: 350 Tuned Port Won't Start

Okay,, I can hear the fuel pump run and when the line is full, I hear the pump stop.. The motor will crank over, but it won't start,, I shot some starting fluid in the plenium and it started for a few seconds, then I thought maybe the gas might be bad from sitting almost a year,, so I put some octane boost in it hoping that would help. but it did'nt... I hav'nt disconnected the gas line yet to see if gas is being pumped up to the carb.. The pump is brand new, put in last year.. any thoughts????????????
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old Apr 18th, 06, 01:08 PM
ZZ430DropTop67RS's Avatar
ZZ430DropTop67RS ZZ430DropTop67RS is offline
Senior Tech

Don
 
Join Date: May 2001
Location: Crockett, Texas
Posts: 3,516
Default Re: 350 Tuned Port Won't Start

Quote:
Originally Posted by gonewacky
I hav'nt disconnected the gas line yet to see if gas is being pumped up to the carb..
Is it tuned port or carb?

Is it TBI ?

Do not disconnect a line to check fuel pressure, that isn't a good (or safe) test.

Hearing the pump run doesn't mean it's good. The tuned port motor needs 38-42 psi. It needs to have a pressure gauge hooked up to it and checked. Anything around 20 psi or less isn't enough, and it must hold pressure too.
__________________
Don ~ TC Member #15 ~ http://www.flickr.com/photos/46701464@N06/sets/
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old Apr 18th, 06, 01:31 PM
Everett#2390's Avatar
Everett#2390 Everett#2390 is offline
Moderator

<Jake 68's Rule
 
Join Date: Sep 2000
Location: Va Beach VA
Posts: 27,375
Default Re: 350 Tuned Port Won't Start

If you have no gauge and hookup to check fuel pressure, then remove a spark plug or two, one from each side, to see if it is drenched in fuel. a good indication, engine is getting fuel.

If they are, engine is flooded. Hold throttle to WOT and crank to dry out cylinders.

If plugs are dry, check the black wire of the injector connector for 12 volts to ground, both sides of the engine. This is a fused input controlled by a relay. The other wire, a purple for one side, green for the other side of the engine, come from the ECM.
__________________
Give a man a rescued dog for the health of his soul.
'With enough thrust, pigs can fly.' Other Stuff
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old Apr 18th, 06, 08:48 PM
gonewacky gonewacky is offline
Senior Tech

Dale
 
Join Date: May 2005
Location: WV
Posts: 408
Default Re: 350 Tuned Port Won't Start

What does "WOT" mean ????,,, Someone told me that if the oil pressure is'nt up to par that as a safety thing it will not let the engine start, but like I said earlier, it did start when I shot starting fluid in the plenum... I'll try starting it again tomorrow, and then I'll pull a couple of plugs to see if they're wet... I just can't imagine the pump would get weak just from sitting a year.. like I said before it was installed brand new last year, and only has about 3 miles on it's time... But, I have been around long enough to know, sh*tt happens... OBTW,, JimM, I checked out the third gen site, it seems to be an OK site, but I did'nt get much help, and I notice there where a lot of postings with not very many helpful answers from it's members... Maybe they were a bit overwhelmed with so many questions, This Team Camaro site is the best site around !!!!!!!!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old Apr 18th, 06, 09:24 PM
69Red 69Red is offline
Tech Team

 
Join Date: Nov 2004
Location: Gig Harbor, WA
Posts: 66
Default Re: 350 Tuned Port Won't Start

WOT= Wide Open Throttle

Or With Out Tatertots....I'm pretty sure it is the first one.
__________________
Proverbs 3:5-6

1969 Camaro SS 350
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply
Team Camaro Tech > All Generations > Performance      Current Topic: 350 Tuned Port Won't Start
Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.

Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
RPM intake port vs. cylinder head intake port STM69 Engine 6 Apr 3rd, 06 06:27 AM
Whats the key to throttle response? 67CamaroD Performance 44 Apr 23rd, 05 09:08 AM
welding....need help 69ss350camaro Body Shop 3 Apr 3rd, 03 02:20 PM
My camaro won't start Broden89rs Tech 2000 5 Sep 27th, 00 03:42 PM
350 w/ Q-Jet Cold Start Trble - Choke? CharlieG Tech 2000 2 Oct 27th, 99 04:19 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:44 PM.



Camaros.net - 2009 AutoForums.com