Distributor Installation - Team Camaro Tech
Tech 2000 Our previous General Forum
Replies ONLY - no new topics.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old Jun 26th, 01, 09:49 PM Thread Starter
 
Join Date: Jun 2001
Location: Red Deer, Alberta, Canada
Posts: 3
Question

In the past when dropping an HEI distributor in my car, a few times it must have been out a tooth on the cam. Is there way to know for sure that its in exactly the right spot before actually starting the car?

Any info or tips would be appreciated.
thillman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old Jun 27th, 01, 02:43 AM
Senior Tech
 
Join Date: Mar 2000
Location: Dtown PA
Posts: 820
Post

usually, I rotate the engine untill #1 is on the compression stroke TDC, drop the dist in and mark the cap for wire #1, then run my wires and its close enough to start, then you can time it from the marks on the balancer.
Chris Edwards is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old Jun 27th, 01, 06:45 AM
Senior Tech
 
Join Date: Apr 2000
Location: holliston, mass
Posts: 622
Post

enough said
Fahghettabouwtit

[This message has been edited by 68ragtop (edited 06-27-2001).]
68ragtop is offline  
 
post #4 of 6 (permalink) Old Jun 27th, 01, 04:30 PM
Senior Tech
Chris
 
Join Date: May 2001
Location: germantown maryland
Posts: 205
Send a message via MSN to the mechanic Send a message via Yahoo to the mechanic
Post

also you can bring motor to top dead center as chris said then set balancer to timing mark then point at #1.
the mechanic is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old Jun 28th, 01, 07:21 AM
Moderator
Kevin
 
KevinW's Avatar
 
Join Date: Jul 2000
Location: Millstone, NJ
Posts: 10,995
Post

I had a good one on my burgundy car (I gotta name em!) I bought a new set of wires and went to install them and the wires in the cap were in the wrong holes! The distrib was 180 deg off, ran fine though. So I just found TDC, put the distrib out moved it to correct spot for #1 kinda straight forward, but just a shade to the drivers side. replaced the wires and I was good to go. Kevin

------------------
69' SS-350 Convert, M20, 3.55 posi. Totally Disassembled & in boxes (I'm working on it!)
69'(Hugger Orange -originally, Burgundy now) Z-21 Convert 327/PG, Driver
KevinW is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old Aug 15th, 04, 02:14 PM
Senior Tech
Tom
 
Join Date: Jul 2004
Location: San Diego, CA
Posts: 228
Send a message via Yahoo to maddogskip
Post

How could you tell if #1 was top dead center? How did you get it there?

Thanks

Tom
San Diego, CA
67 Camaro RS Clone
Blue w/white Z28 stripes

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
maddogskip is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome