96 Z28 will not start - Team Camaro Tech
Troubleshooting Diagnosing problems done here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 (permalink) Old Feb 24th, 07, 02:45 PM Thread Starter
Eric
 
Join Date: Feb 2007
Location: virginia
Posts: 5
96 Z28 will not start

I have a 96 Z28 5.7 LT1, My son was driving it, going about 20 MPH and it stalled and would not restart. Put the OBD 2 scanner on it and read Throttle Position Sensor low voltage and Bank 2 Sensor 1 faults. Installed new TPS sensor and still cranks but will not start, Fuel pressure is good and has spark. I have not installed the new O2 sensor yet, Will the o2 sensor cause it not to start? I dont think so, if anyone has a clue please reply, Thanks.
eric jones is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old Feb 25th, 07, 08:24 AM
Senior Tech
 
Join Date: Mar 2002
Location: Austin, TX, USA
Posts: 5,277
Re: 96 Z28 will not start

Nope, O2 will not prevent it from starting. In fact, OBDII is smart enough that the vehicle will usually start and run without you even knowing there is a problem with it.

Things that come to mind which would prevent a start are ignition module, fuel pump, crank position sensor, etc. I would expect a Haynes manual would have simple diagnostic procedures to check those things using a digital volt-ohm meter. The TPS can be diagnosed with a volt-ohm meter as well. Perhaps you have a broken wire or loose connection somewhere instead of a bad TPS.

Dave
========================
68 Coupe, 350 w/ Edelbrock Performer RPM heads, cam, intake, 700R4, Dave's small body HEI
dnult is offline  
post #3 of 13 (permalink) Old Feb 25th, 07, 09:22 AM
don
 
Join Date: Feb 2007
Location: port huron
Posts: 20
Re: 96 Z28 will not start

i had the same problem with mine.when you turn the key on can you hear the fuel pump kick on and presure up.thats what wasnt working on mine but it turned out it was the vats system or anit theft.if you have a spare key try using that one.my resitor went bad in my key.
mademan6889 is offline  
 
post #4 of 13 (permalink) Old Feb 25th, 07, 03:36 PM Thread Starter
Eric
 
Join Date: Feb 2007
Location: virginia
Posts: 5
Re: 96 Z28 will not start

Thanks for the advice, I will try it out....Eric
eric jones is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old Feb 25th, 07, 03:38 PM Thread Starter
Eric
 
Join Date: Feb 2007
Location: virginia
Posts: 5
Re: 96 Z28 will not start

Another question. Even if I have spark, Would the ignition module be at fault.
eric jones is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old Feb 25th, 07, 04:27 PM
Senior Tech
mike
 
Join Date: Jan 2007
Location: connecticut
Posts: 1,163
Re: 96 Z28 will not start

probably not eric...the module usually works or doesnt...isnt that car an opti system anyway???

sometimes you`re the windshield and sometimes you`re the bug...
kustomwerker is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old Feb 27th, 07, 04:35 PM Thread Starter
Eric
 
Join Date: Feb 2007
Location: virginia
Posts: 5
Re: 96 Z28 will not start

Yes, it is a opti spark system, so I am coming to the conclusion that the Distributor is at fault
eric jones is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old Mar 3rd, 07, 10:28 AM Thread Starter
Eric
 
Join Date: Feb 2007
Location: virginia
Posts: 5
Re: 96 Z28 will not start

I still need some advice. I replaced ignition coil, ignition coil module and have spark but no fire. if I had a bad crank position sensor would that prevent a start and wouldn't it show up with a fault code the OBD II scanner. I'm trying to narrow this down and my experience with this setup is minimal.
eric jones is offline  
post #9 of 13 (permalink) Old Mar 3rd, 07, 03:19 PM
Senior Tech
mike
 
Join Date: Jan 2007
Location: connecticut
Posts: 1,163
Re: 96 Z28 will not start

as i said before you replaced the coil and module, ignition is probably not your problem...i would figure more like fuel...maybe a filter, pump, maf ,or map sensor,tps sensor, so on...the tps sensor in this car is adjustable, no???you cant just pop it in and expect it to read correctly...it needs to be zeroed out...(i believe)...check for injector pulse...there could be a bad ground at the injector rail making problems with your tps, and injector rail!!!definately look into the ground thing...you need to get a gm noid lite to test, but they can be gotten at autozone for cheap money, and you`ll be surprised hw often you can use them to diagnose a problem...

sometimes you`re the windshield and sometimes you`re the bug...
kustomwerker is offline  
post #10 of 13 (permalink) Old Mar 3rd, 07, 03:35 PM
Senior Tech
george
 
Join Date: Sep 2006
Location: detroit
Posts: 2,289
Re: 96 Z28 will not start

Eric...What is your measured fuel pressure at the service port?You should have 40 psi or more.remember the injectors still need to be pulsed to inject fuel.A noid light plugged into an injector connector while cranking will assist your diagnosis.The noid light should flash and will confirm that the ckt is complete and controlled by the PCM.Your ECT sensor should read engine temp also.If not the A/F may be lean or rich depending.
fatblock is offline  
post #11 of 13 (permalink) Old Mar 3rd, 07, 03:48 PM
Senior Tech
george
 
Join Date: Sep 2006
Location: detroit
Posts: 2,289
Re: 96 Z28 will not start

Quote:
Originally Posted by kustomwerker View Post
as i said before you replaced the coil and module, ignition is probably not your problem...i would figure more like fuel...maybe a filter, pump, maf ,or map sensor,tps sensor, so on...the tps sensor in this car is adjustable, no???you cant just pop it in and expect it to read correctly...it needs to be zeroed out...(i believe)...check for injector pulse...there could be a bad ground at the injector rail making problems with your tps, and injector rail!!!definately look into the ground thing...you need to get a gm noid lite to test, but they can be gotten at autozone for cheap money, and you`ll be surprised hw often you can use them to diagnose a problem...
We think alike.lol.I am sure you have also seen little rodents this time of year that just love to nibble on wiring insulation on a cozy warm intake manifold.Something to look out for also.
fatblock is offline  
post #12 of 13 (permalink) Old Mar 3rd, 07, 04:07 PM
Senior Tech
mike
 
Join Date: Jan 2007
Location: connecticut
Posts: 1,163
Re: 96 Z28 will not start

i once had an abs light come on in a saturn sl2 that didnt even have abs...raoflmao...ended up being a mouse ate a dash wire!!!!little pricks...

sometimes you`re the windshield and sometimes you`re the bug...
kustomwerker is offline  
post #13 of 13 (permalink) Old Feb 8th, 15, 09:06 AM
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 1
Re: 96 Z28 will not start

I have a 95 camaro 3.4 . It want crank the fuel pump want come on no power at all. It has done this before and we put a new streering column in it and it worked for a while now its doing it again.
george long is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
94 Camaro Will Not Start Chase Electrical & Wiring 11 Sep 26th, 15 07:06 PM
94 Camaro Will Not Start Chase Troubleshooting 8 Feb 22nd, 06 09:04 PM
intermidiat no start crasher Electrical & Wiring 0 Jul 30th, 05 09:36 PM
Won't Start mrfadedglory3 Camaro Tech 6 Jul 21st, 05 05:33 AM
My camaro won't start Broden89rs Tech 2000 5 Sep 27th, 00 02:42 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome