GM 385 crate motor - Team Camaro Tech
Troubleshooting Diagnosing problems done here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 14 (permalink) Old Aug 9th, 09, 06:27 PM Thread Starter
Tech Team
Buddy
 
Join Date: Feb 2007
Location: greenwell springs la.
Posts: 56
GM 385 crate motor

To make a long story short. #8 cylinder is dead.It is getting fire,ch.plug,ck firing order,ck vacuum leaks,ck valves,ck timing,ch carb.It runs fine,but when put in gear[auto tran] and a/c on it may die or run rough.Took out on road it runs great. I am at a lost to what the problem is. please help.
Buddy z/28 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 (permalink) Old Aug 9th, 09, 08:00 PM Thread Starter
Tech Team
Buddy
 
Join Date: Feb 2007
Location: greenwell springs la.
Posts: 56
Re: GM 385 crate motor

I forgot this is a new engine,with less then 4hours running time. 6 gallons run throuht it.broke in with royal purple breakin oil .
Buddy z/28 is offline  
post #3 of 14 (permalink) Old Aug 10th, 09, 04:47 AM
Tech Team
Neil
 
Join Date: Nov 2007
Location: marion ohio
Posts: 40
Re: GM 385 crate motor

Sounds like the added drag from ac may be bringing the idle rpm too low. There should be a solenoid available that will raise the engine rpm to compensate for the extra drag from ac. Hope this helps
fng68ls1 is offline  
 
post #4 of 14 (permalink) Old Aug 11th, 09, 09:52 PM
Senior Tech
JAY
 
Join Date: Jul 2009
Location: TUCSON AZ
Posts: 726
Re: GM 385 crate motor

did you do a compression test?

how does it run with out a/c on?

you may need to get to a shop that can scope/infared
exhaust to see if its running to lean!
you can turn up idle speed to see what happens
when a/c is on if it runs ok with a/c off

good luck j
JAYARTER is offline  
post #5 of 14 (permalink) Old Aug 15th, 09, 10:05 AM Thread Starter
Tech Team
Buddy
 
Join Date: Feb 2007
Location: greenwell springs la.
Posts: 56
Re: GM 385 crate motor

Thanks Jay. I also forgot to mentioned compression on #8 is 180,also took reading on another cylinder. It reads 180 also.The #8 spark plug is white.All the others are black shutty.
Buddy z/28 is offline  
post #6 of 14 (permalink) Old Aug 15th, 09, 11:15 AM
Senior Tech
Ken
 
Join Date: Jan 2009
Location: NM
Posts: 358
Re: GM 385 crate motor

Please post some more information on you're combo, dist, intake, carb, timing @ initial start up. On my way out right now, I'm sure many others will chime in to give some advice. Good luck! Did you notice a miss at idle or while driving the car?

Ken
_________________

1969 Camaro
KMG69 is offline  
post #7 of 14 (permalink) Old Aug 15th, 09, 12:20 PM Thread Starter
Tech Team
Buddy
 
Join Date: Feb 2007
Location: greenwell springs la.
Posts: 56
Re: GM 385 crate motor

The engine is gmpp turnkey fast burn 385.Cylinder heads part#12464298 alum. fast burn head 62cc.Dist 93440806 gm HEI,The carb.is holley 750 cfm.80508-6.I also tryed another holley 750cfm 80508-1,wth same results.timing at start up set dist.to#1 and started when started move to smooth out idle.Then set at 12o btdc.
Buddy z/28 is offline  
post #8 of 14 (permalink) Old Aug 16th, 09, 07:26 AM
Senior Tech
clayton hicker
 
Join Date: Nov 2007
Location: selma,oregon
Posts: 445
Re: GM 385 crate motor

Quote:
Originally Posted by Buddy z/28 View Post
The engine is gmpp turnkey fast burn 385.Cylinder heads part#12464298 alum. fast burn head 62cc.Dist 93440806 gm HEI,The carb.is holley 750 cfm.80508-6.I also tryed another holley 750cfm 80508-1,wth same results.timing at start up set dist.to#1 and started when started move to smooth out idle.Then set at 12o btdc.
try advancing timing to 16btdc.this speed motor up a little.set timing with advance pluged off.12 is kinda low

clayton hicker
bikedude3 is offline  
post #9 of 14 (permalink) Old Aug 16th, 09, 03:02 PM Thread Starter
Tech Team
Buddy
 
Join Date: Feb 2007
Location: greenwell springs la.
Posts: 56
Re: GM 385 crate motor

Clayton I advance timing 16btdc,helped but #8 was still dead. I pulled all vacuum lines off back of manfold and pluged vacuum port.#8 cylinder started firing.but if i hook all lines up (brake booster,a/c vacuum,auto trans.) #8 is dead again.I am only getting 10 in.of vacuum at idle with trans. in gear.but when set timing to 16 it will idle in gear and a/c on but has a bad miss.I disconected the brake booster line,the a/c line and the trans vacuum line .#8 dead again.Far as i know this is a stock cam.It is the same cam as a zz4 350.
Buddy z/28 is offline  
post #10 of 14 (permalink) Old Aug 16th, 09, 03:55 PM
Banned
Alan
 
98blackburb's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Indian River Chevrolet,
Posts: 3,632
Re: GM 385 crate motor

I know you mentioned good fire but......I know this a shot in the dark......Have you looked at night with engine running ,look for any sparks around #8 .Wondering about good fire to #8.Plug wires?
98blackburb is offline  
post #11 of 14 (permalink) Old Aug 16th, 09, 04:32 PM Thread Starter
Tech Team
Buddy
 
Join Date: Feb 2007
Location: greenwell springs la.
Posts: 56
Re: GM 385 crate motor

At this point i will anything .I try it tonight,thanks alan
Buddy z/28 is offline  
post #12 of 14 (permalink) Old Aug 16th, 09, 05:11 PM
Banned
Alan
 
98blackburb's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Indian River Chevrolet,
Posts: 3,632
Re: GM 385 crate motor

Good Luck, I've heard of guys finding bad plug connections at night.
98blackburb is offline  
post #13 of 14 (permalink) Old Aug 16th, 09, 06:21 PM Thread Starter
Tech Team
Buddy
 
Join Date: Feb 2007
Location: greenwell springs la.
Posts: 56
Re: GM 385 crate motor

No spark around #8.or no plug wire glowing
Buddy z/28 is offline  
post #14 of 14 (permalink) Old Aug 19th, 09, 07:09 PM Thread Starter
Tech Team
Buddy
 
Join Date: Feb 2007
Location: greenwell springs la.
Posts: 56
Re: GM 385 crate motor

#8 cylinder is firing(getting gas).Intake manifold vacuum leak was the problem.tighten the bolts.Search vacuum leaks found cylinder#4 not getting fuel. don't lift engine and transmission with carb. flange with a vortecs manifold.Thanks team camaro
Buddy z/28 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome