turn over? - Team Camaro Tech
Troubleshooting Diagnosing problems done here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old Jul 25th, 03, 06:12 AM Thread Starter
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 3
Post

89 camaro (RS 305) will not turn over. new starter, module, and igintion coil. sounds like it is right on the verge. where to next? please help.
nate89 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old Jul 25th, 03, 08:52 PM
Senior Tech
 
Join Date: Nov 2002
Location: Aiea, Hawaii
Posts: 571
Post

I like manual trans for the added option for starting.
Timing, fuel system, spark, wires, slipped timing belt, valves and only a heck of allot more writing I don't have time for.
What have you tried?
Snatchin'gears is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old Jul 26th, 03, 03:27 AM
Senior Tech
 
Join Date: Mar 2002
Location: Austin, TX, USA
Posts: 5,277
Post

Pull the plugs and see if it will turn over. Any chance a cylinder may be full of water, fuel, or oil? If you do this, it's a good idea to disconnect the coil's power feed.

If this doesn't work, either the motor is siezed somehow or you've still got an electrical problem lurking.

-dnult

Dave
========================
68 Coupe, 350 w/ Edelbrock Performer RPM heads, cam, intake, 700R4, Dave's small body HEI
dnult is offline  
 
post #4 of 6 (permalink) Old Jul 28th, 03, 06:10 AM
Senior Tech
Mark
 
Join Date: Sep 2000
Location: Shrewsbury, MA, USA
Posts: 6,509
Post

VATS module?

Vehicle Anti Theft System (Resistor on Key) will turn off the injectors so the engine doesn't get fuel. Usually it is not suposed to engage the starer either, but you never know.

Are you getting a fuel smell, or can you tell if fuel is getting to the cylinders?

Have you seen this?

https://www.camaros.net/forum/ultimat...;f=10;t=000716

Mark Canning
1969 Indy Pace Car
350/300HP RPO Z11

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Mark C is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old Jul 28th, 03, 05:12 PM
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 60
Post

have you tried jumping the starter? take the plugs out just in case its is full if coolant or something....if it turns the motor check your neutral saftey switch..
gunny is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old Jul 29th, 03, 10:47 AM
Tech Team
 
Join Date: Dec 2002
Location: san francisco, ca
Posts: 64
Post

you should start with the basics. pull all the spark plugs out, use a fully charged battery, check all battery & termanal connections. then try cranking it.if it doesn't crank then. look else where. good luck [img]graemlins/beers.gif[/img]

Will
willieboy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome