High idle and no power - Team Camaro Tech
Troubleshooting Diagnosing problems done here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old Jul 8th, 03, 12:50 PM Thread Starter
Gold Lifetime Member
Den
 
DenRS's Avatar
 
Join Date: Jul 2000
Location: Sturbridge, MA
Posts: 1,417
Garage
Post

My brother's car is running poorly. The idle is around 1200 in park and the car has no power. Today, he floored it from a dead stop and he barely spun the rear tires. A little while ago, he would have smoked those babies all day long. A little while ago the car was running fine and then one day it started to run bad. He has a stock zz3, HEI, and a 650 Holley with electric choke. He already changed the plugs and wires, and the car did not run any better. The initial timing is set at 14 degrees btdc. If he tries to go any lower, the engine will die. He tried turning the idle screws down, and the car still idles high. Everything was new when he bought it and the car ran fine for years. I thought he had a vacuum leak, but I'm not sure. Could the carb need to be rebuilt. The car was restored 7 years and the carb/engine were new. I doubt that he has put more than 8000 on the car since he restored it.

1969 Camaro 350, Trickflow heads, ST-10 4spd, Hotchkis suspension, Baer SS brake kit, moser 12bolt
DenRS is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old Jul 11th, 03, 08:57 AM
Senior Tech
 
Join Date: Jan 2000
Location: Houston, TX USA
Posts: 797
Post

Sounds like a classic case of a vacuum leak. I would look for the standard culprits, carb base plate, all vacuum hoses, the connection at the brake power booster if so equipped..

I would check/replace all of these items before moving forward.

1969 383CI, T-56, 12 bolt-3.31 posi, 13" C5 Rotors, PBR Calipers, rear disc system..
Go69 is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old Jul 11th, 03, 11:51 AM Thread Starter
Gold Lifetime Member
Den
 
DenRS's Avatar
 
Join Date: Jul 2000
Location: Sturbridge, MA
Posts: 1,417
Garage
Post

That's what I thought. When ever my brother gets any free time, I think will start checking for the vacuum leaks first. Thanks

1969 Camaro 350, Trickflow heads, ST-10 4spd, Hotchkis suspension, Baer SS brake kit, moser 12bolt
DenRS is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome