powerglide problems - Team Camaro Tech
Troubleshooting Diagnosing problems done here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old May 15th, 01, 03:49 AM Thread Starter
 
Join Date: Jan 2001
Location: KC,MO
Posts: 29
Post

I have a 2 spd powerglide in my 68, it is not down shifting into 2nd. Even when you start it in first and let the rpm get high and shift to drive. What is going on here?
JMcDonald is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old May 15th, 01, 07:34 AM
Moderator
Kevin
 
KevinW's Avatar
 
Join Date: Jul 2000
Location: Millstone, NJ
Posts: 11,165
Post

Jim, you do mean up shifting to 2nd. Right? Low (1) and Drive(2) is all you have. It stays in first the whole time? Linkage may need some adjusting. Trans was working at some time? Kevin

------------------
69' SS-350 ragtop, M20, 3.55 posi. Totally Disassembled & in boxes (I'm working on it!)
69'(Hugger Orange -originally, Burgundy now) Z-21 ragtop 327/PG, Driver
KevinW is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old May 15th, 01, 08:19 AM
Gold Lifetime Member
Robert
 
Join Date: Oct 2000
Location: Simpsonville, SC
Posts: 3,360
Post

If it's not shifting into drive the first thing to check would be the vacuum modulator and or the vacuum line to it.

------------------
Robert

'69 getting better every day... (every pay day)
rojo is offline  
 
post #4 of 5 (permalink) Old May 15th, 01, 03:08 PM Thread Starter
 
Join Date: Jan 2001
Location: KC,MO
Posts: 29
Post

It was working fine, will check the linkage and vaccum line. Would the throttle linkage do this?
JMcDonald is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old May 16th, 01, 01:12 AM
Super Moderator
Bess-68's rule
 
Everett#2390's Avatar
 
Join Date: Sep 2000
Location: Va Beach VA
Posts: 32,005
Garage
Cool

Throttle linkage determine upshift point for WOT.

Vacuum modulator does for the rest of the throttle positions.

If you find both in good shape and adjusted correctly, you may have to remove valve body and give it a good cleaning and emery cloth the valves. Clean with Brakleen and assemble with ATF. Make sure weights in governor are intact , these are located on the output shaft, jack car up in the rear, use stands, rotate driveshaft slowly, you can hear the weights move on their axis inside.

Do a line pressure check at your local trans shop, to make sure oil pump is up to snuff. Second gear is a locked up planetary gearset via a piston driven by oil presssure from the oil pump. If not enough oil pressure, no 2nd gear.

Food for thought

Everett 68/350/PG/11.90/115mph
Everett#2390 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome