89 Camaro rs Starter Circuit - Team Camaro Tech
Troubleshooting Diagnosing problems done here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old Dec 5th, 01, 01:07 PM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 2
Post

Hello
My camaro is a 305 vin E. Automatic transmission.
Here is the problem. When the key is turned to the start position nothing happens. I jumped the solenoid and it turns over but will not start with the key switched to on.
I have checked the neutral switch. I cant find the starter enable relay. I think this may be the problem.
Here is something else that I dont understand. I can jump the starter solenoid at the fusebox on the starter wire and it turns over till I turn the key to the start position and it stops. Why is that?
does the start circuit need an input from the ecm?
Thanks.
Fred Wilbourn is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old Dec 5th, 01, 02:24 PM
Senior Tech
 
Join Date: Jan 2001
Location: conway s.c.
Posts: 168
Cool

Your starter relay is mounted under the l/h kick panel on the drivers side. You will find it just below the hood release cable. Does your key have a pellet in it? If it does, then you have a VATS(vehicle anti-theft system) installed in your car. If this is the case you have one of the following conditions. 1. blown 10 amp fuse for the VATS. 2. worn contact points in the ignition lock for the coded pellet. 3. the pellet itself might be worn. 4. the wire going to the VATS module from the ignition lock might be disconnected or broken. 5. the VATS control module might be bad. If you are interested in troubleshooting your problem, I have the wiring schematic for your model car.
Hope this helps you!!!!!!!!!!!!!!!
trickster is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old Dec 5th, 01, 03:21 PM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 2
Post

Thanks Trickster. I will look at the things you mentioned. Please send the diagram.
Fred Wilbourn is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome