305 TBI Overheating? - Team Camaro Tech
Troubleshooting Diagnosing problems done here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old Nov 4th, 00, 04:18 PM Thread Starter
 
Join Date: Nov 2000
Location: Glen Burnie,MD,US
Posts: 7
Arrow

When I first start my Camaro in the morning it runs great. But after a while of conservative driving, it warms up to over 220F and the oil pressure drops to under 30 at idle. Also, the engine tends to idle rough right around 550 rpm. Is this normal? I've changed the thermostat to a 180 unit, and also flushed the radiator, changed the temp sending unit,and made sure the fans worked. I also checked timing, because I heard that a lean condition can cause over heating as well.

Does anyone know the avg. engine temp for a 305 LO3 engine? Also, what is the avg. oil pressure for the same engine using 10w30, when the engine is warmed up?
SIMON is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old Nov 5th, 00, 11:28 AM
Senior Tech
 
Join Date: Aug 2000
Location: Ft Worth, Tx USA
Posts: 288
Post

Simon,

There are a couple of things here, if you are in town traffic the fan don't come on until after 220, even though you have the 180 stat it will run hotter because of no force air.

If you just drained and flushed the radiator, that won't fix it if it is in fact pluged. After doing some free way time and the car is still heating then you might try taking the rad to someone who can vat/rod it out properly.

If you have 30 LBS oil press @550 & 220, that's not bad. Check it for vacuum leaks, plugs, wires,ect that cause rough idle.

Larry
lnjstreetrods is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old Nov 10th, 00, 01:43 PM Thread Starter
 
Join Date: Nov 2000
Location: Glen Burnie,MD,US
Posts: 7
Post

Thanks for the input. I plan on having the radiator looked at by a local radiator shop.I'll probably get them to do a leak-down test as well,maybe a head gasket is leaking? We'll see. Thanks
SIMON is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome