Idles and accellates rough, but no check engine light - Team Camaro Tech
Troubleshooting Diagnosing problems done here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old Apr 14th, 01, 05:00 PM Thread Starter
 
Join Date: Apr 2001
Location: Schoolcraft, MI USA
Posts: 2
Angry

My 94 Z28 is surges like crazy when it's idling, but i've noticed something new. Now it surges just a little at cruising speeds. Here's the kicker: It only does it when the engine warms up a little. Oh, and there is no Check Engine light on, or any other warning light for that matter. Please help me, could it be water in the distributer? Could it be bad plug wires? Could i be any more angry?
rhythmdemon is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old Apr 14th, 01, 05:39 PM
Tech Team
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 49
Post

Oxygen sensor more than likely. Not very expensive, but a puzzling trouble. You can have it checked or just change it for less than $50 most of the time. My 92 had the same problem and that was the cure. Good luck!!
jamesbern is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old Apr 14th, 01, 05:57 PM
Senior Tech
 
Join Date: Mar 2001
Location: slaughters ky 42456
Posts: 238
Post

If it has a surge,plug wires or dist,id rule out If its a miss at idle or a buck or jerk feeling at cruise or a load type condition going up mild grade,Then suspect ignition system.Look under the hood after dark. ive seen some of newer cars put on a fireworks show with bad plug wires,dont cost a thing to try that.If its a surge,check all vacume lines.If nothing obvious,take it to a good garage for a full fuel & and EEC check. Dont do like i have before,spend $200.00 guessing and still had to take it to a garage.

------------------
69 Camaro SS 350 4 speed
55 Belair Sedan Pro Street 355 auto 9''
gene stills is offline  
 
post #4 of 4 (permalink) Old Apr 16th, 01, 02:11 PM
Senior Tech
David
 
Join Date: May 1999
Location: Jefferson City, MO.
Posts: 621
Post

I would have to agree with gene, don't dump hundred of $$ just guessing, take it to a dealer, as for O2 sensors, they usually do not cause a surge, however , fuel pressure will, you might check the regulator. once again, get it to a dealer even if it is just for diagnosis. good luck

------------------
67 RS
355, SUPER T10 4 SPD
9" FORD
67FREAK is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome