My tranny is not downsifting - Team Camaro Tech
Troubleshooting Diagnosing problems done here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old Apr 24th, 00, 09:55 AM Thread Starter
 
Join Date: Apr 2000
Posts: 2
Post

I have an 83 camaro, I don't know the tranny specs but it is a 3 speed automatic, but it is not downshifting after driving a long time at highway speeds. I will go for like 15-20 mins above 50 then when I slow down in say a town, at around 25 miles per hour, my tranny is not going into what I think should be 2nd to avoid the car from bogging down. The sound is like in a manual when the rpm's are too low??? What is causing this? I think maybe it is overheating, so i will check the cooling lines.
edge-tek is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old Apr 24th, 00, 10:01 AM
Senior Tech
 
Join Date: Mar 2000
Location: Dtown PA
Posts: 820
Post

when was the last time the fluid and filter were changed. you would be amazed at what clogs can do . is there vacuume to the trans? has the line been rotted away?

------------------
Chris's 67 RS can be seen at http://www.geocities.com/macphreak4evr/index.html
JOIN THE CAMARO NET WEBRING! www.geocities.com/macphreak4evr/webring/webringjoin.htm !!!
Chris Edwards is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old Apr 24th, 00, 10:11 AM Thread Starter
 
Join Date: Apr 2000
Posts: 2
Post

I just replaced the fluid and filter. The fluid looked a little brown or burnt, but not too bad.
edge-tek is offline  
 
post #4 of 5 (permalink) Old Apr 24th, 00, 11:21 AM
Gold Lifetime Member
Jim
 
Join Date: Dec 1999
Location: Yorkville, Illinois USA
Posts: 22,121
Post

hmmm, does it have a lockup converter? It almost sounds like the converter is not unlocking. If you disconnect the wire at the trans, does it stop doing it?



JimM is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old Apr 26th, 00, 01:29 PM
 
Join Date: Apr 2000
Location: Birmingham, Alabama, USA
Posts: 2
Cool

check your detent cable

------------------
79 z28
Scott is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome