Backfire / Popping - Team Camaro Tech
Troubleshooting Diagnosing problems done here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old Oct 22nd, 01, 02:08 AM Thread Starter
Tech Team
 
Join Date: Mar 2001
Location: colts neck, NJ
Posts: 84
Post

I was out enjoying the fall weather last week in my '67 327 conv't. All of a sudden it lost power and started running rough and backfiring. I got it home OK but can't figure this one out. It's hard to start and when it is idling it backfires out the exaust in a rythmic cycle. Almost like counting "one, two, three, backfire, one , two rthree, backfire". Also lokks wet on the floof by the exaust (raw fuel, water?). I took off the valve covers and it looks OK I also checked the timing (8 deg. BTDC)I changed the plugs and wires(They all looked good. tan and dry. What next? Head gasket? Cam?
kknapp433 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old Oct 22nd, 01, 02:13 AM Thread Starter
Tech Team
 
Join Date: Mar 2001
Location: colts neck, NJ
Posts: 84
Post

OK ,So much for my spelling on a Monday morning : lokks = looks, floof = floor and
rthree = three.
kknapp433 is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old Oct 22nd, 01, 05:30 AM
Senior Tech
Lance
 
Join Date: Nov 2000
Location: San Jose, CA
Posts: 361
Post

What kind of ignition are you running? My guess is your problem is in the ignition system, not fuel or mechanicals. I had an occasion once where the point gap closed to almost nothing and the car started to run rough and backfire. If its a HEI you might have an ignition module gone bad.
Spitfire44 is offline  
 
post #4 of 9 (permalink) Old Oct 22nd, 01, 05:39 AM
Senior Tech
 
Join Date: May 2001
Location: Austin TX USA
Posts: 501
Post

...or perhaps a valve spring(s) have broken. Do a vacuum check...see what the needle has to say. If you have dual exhaust, you might be able to determine which half the engine is backfiring. Let us know what you find.
Sleepy-69 is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old Oct 22nd, 01, 05:40 AM
DjD
Retired
Dennis
 
DjD's Avatar
 
Join Date: Apr 1999
Location: Fortuna, CA
Posts: 26,461
Garage
Post

Pull your valve covers and check your springs, rockers and push rods....
DjD is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old Oct 22nd, 01, 07:27 AM Thread Starter
Tech Team
 
Join Date: Mar 2001
Location: colts neck, NJ
Posts: 84
Post

I have a petronix ignition with a flamethrower coil. I did pull the valve covers and everthing looked OK. I have dual exaust and it is "popping" on both sides.
Is there a way to test the ignition?
kknapp433 is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old Oct 22nd, 01, 01:57 PM
Team Member
John
 
JohnZ's Avatar
 
Join Date: Sep 2000
Location: Washington, Michigan USA
Posts: 7,728
Post

Does your car have a functioning A.I.R. system?

------------------
JohnZ
'69 Z28 Fathom Green
JohnZ is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old Oct 23rd, 01, 07:34 AM Thread Starter
Tech Team
 
Join Date: Mar 2001
Location: colts neck, NJ
Posts: 84
Post

I'm not sure what you mean by an "A.I.R." system. There is no A/C or polution equipment in the car.
kknapp433 is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old Oct 25th, 01, 08:24 PM
 
Join Date: Oct 2001
Location: Dixon, IL, USA
Posts: 4
Post

If you are using Splitfire Plugs find the nearest trash can and get AC plugs!
outlaw96 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome