1987 IROC/305TPI starting problems??? - Team Camaro Tech
Troubleshooting Diagnosing problems done here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old Aug 13th, 02, 05:57 PM Thread Starter
 
Join Date: Aug 2002
Location: GA
Posts: 1
I have a 1987 Iroc Z28 with the 305 TPI engine,which has been rebuilt within the last 30,000 miles.It had sat for a while without being driven,and then I decided to get it going again,the problem I am having,is it will crank fine when the engine is cool,but once it gets warmed up,it does not want to start again,and seems to drain the battery down easily.Does anyone have any idea what the cause of this is,and/or how to fix it?I am capable of doing it myself,but just have no idea what to do,or replace on the car.The alternator and battery both are new,as well as the starter.Any help anyone can give me is appreciated.
IROX_Z28 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old Aug 13th, 02, 06:58 PM
Senior Tech
 
Join Date: Aug 2000
Location: Ft Worth, Tx USA
Posts: 288
The first thing to check is the alt belt. You can feel of the tension on the belt and it may feel fine. The real test on an alt belt is with the engine off grab the pulley on the alt firmly by the fins and try to turn it (slip the belt). Strain hard and if you can turn it (slip the belt) and not turn the engine the belt is to loose.

If this is the problem you will need to slow charge the battery as to build the gravity level up so it will hold the charge longer.

Even though the starter is fresh, after doing the other stuff and you still have problems, get a draw test done on the battery, and starter just to be sure. I have wasted a lot of time thinking a new part is good.

Larry
www.lnjstreetrods.com
lnjstreetrods is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old Aug 13th, 02, 07:04 PM
Senior Tech
Don
 
ZZ_430's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Houston, Texas
Posts: 4,491
Also make sure the cables are good, and you have a good engine block ground.

------------------
Don~ ZZ430DropTop
~~~~and~~~~
70 RS/Z28
67 RS/SS Convertible, 70 RS/Z28
ZZ_430 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome