Car Keeps Dying - Team Camaro Tech
Troubleshooting Diagnosing problems done here.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 (permalink) Old May 19th, 03, 08:29 AM Thread Starter
 
Join Date: May 2003
Location: Virginia
Posts: 6
Unhappy

I have a problem, everytime my car is in park, or I put my foot on the break, when it's in drive or reverse(say at a stop light or stop sign) my car starts shaking, and then it dies. The battery light flashes on and off and my check engine light is on(my b/f's dad checked it out and couldn't find anything) so do you have any ideas? I have an '81 305 V8. I think it hates me, please help..tell me what I can do or check out and see what's wrong with it. Thanks. [img]graemlins/clonk.gif[/img]
CamaroChic4223 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 (permalink) Old May 19th, 03, 10:00 AM
Senior Tech
 
Join Date: May 2002
Location: Birmingham Al
Posts: 147
Post

Just wanted to say welcome to the site. My want to check you alternator and see if its charging like it should be. And check the battery also. Most the time when you have problems with the alternator the battery is not far behind. Hope this helps. [img]graemlins/beers.gif[/img]
CamaroJSU is offline  
post #3 of 16 (permalink) Old May 19th, 03, 03:26 PM
 
Join Date: May 2003
Posts: 42
Lightbulb

have you tried increasing the idle screw to make it idle faster? thats my only idea.
shane_c2003 is offline  
 
post #4 of 16 (permalink) Old May 19th, 03, 04:32 PM Thread Starter
 
Join Date: May 2003
Location: Virginia
Posts: 6
Post

I did indeed tweek the idle screw and it helped for a while then it started doing it again. It's really annoying.
CamaroChic4223 is offline  
post #5 of 16 (permalink) Old May 19th, 03, 11:46 PM
Senior Tech
 
Join Date: Nov 2002
Location: Aiea, Hawaii
Posts: 571
Post

When was the last tune up?
Snatchin'gears is offline  
post #6 of 16 (permalink) Old May 20th, 03, 05:38 AM
Gold Lifetime Member
Gary
 
MangeMD's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Lavalette WV USA
Posts: 821
Question

Does it shudder when you accelerate? Have you checked the coil?

1967 RS Coupe (clone): 406 SBC, Thorley headers, Muncie, Hotchkis suspension, Centerline Matrix 17" wheels with Nitto 555's, Baer brakes, 12 bolt 3.73 posi, RS conversion, Vintage Air, PPG Hot Red. (SOLD)

1968 RS Coupe: Project...Mini-tubbed, Cammed LS 6.0, T56, 12 bolt 3.73 posi, Ridetech 4 link...slowly adding more...
MangeMD is offline  
post #7 of 16 (permalink) Old May 20th, 03, 07:21 AM Thread Starter
 
Join Date: May 2003
Location: Virginia
Posts: 6
Red face

Ya'll are going to think I'm really stupid...but I don't know how to check any of this stuff..and I can't afford a machanic. *embarrassed* I just need ideas of what could be wrong, so I can tell someone. [img]graemlins/clonk.gif[/img]
CamaroChic4223 is offline  
post #8 of 16 (permalink) Old May 20th, 03, 01:25 PM
Senior Tech
Don
 
ZZ_430's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Houston, Texas
Posts: 4,491
Post

It might need to have the mixture control solenoid adjusted or replaced.

The carb is computer controlled, and had several adjustments.

My first checks would be the Mixture Control solenoid "dwell", and idle mixture screws. Some test equipment and special tools are used.

Those carbs can be a pain, and are expensive to replace. If emissions laws or originality are not concerns, you could consider going with an older style carb and distributor, and "deep-six" the computer. 81 was really the first attempts the factory made with computer controls, and they leave a lot to be desired.

Don ~ TC Member #15 ~
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Don't mess with Texas!
ZZ_430 is offline  
post #9 of 16 (permalink) Old May 20th, 03, 02:31 PM
Senior Tech
 
Join Date: Aug 1999
Location: Ontario, Canada
Posts: 564
Post

Power booster vacumm leak, Clue, starts to die out when you put your foot on the brake.
Rob.Canada is offline  
post #10 of 16 (permalink) Old May 21st, 03, 02:43 AM
Tech Team
 
Join Date: May 2003
Location: AZ.
Posts: 75
Post

I agree with the brake power booster.I had a problem with a mustang that would die when I stepped on the brake.

Standard 69 under construction.
KC69camaro is offline  
post #11 of 16 (permalink) Old May 21st, 03, 09:59 AM Thread Starter
 
Join Date: May 2003
Location: Virginia
Posts: 6
Question

Any hints on how to fix it? after all I am broke and don't know a whole lot...
CamaroChic4223 is offline  
post #12 of 16 (permalink) Old May 21st, 03, 10:39 AM
Senior Tech
robert
 
rolling-robert's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: netherlands/waddinxveen
Posts: 1,114
Post

had same problem with my camaro (3rd gen like yours)

the check engine light comes on because the engine isnt running anymore while your key is in the ON position, so that works like it should.

OR the idle mixture screws are not set good OR the vacuum on your vacuum-advance is not working like it should.

maybe it can also be a worn fuel pump and turning the idle higher will solve it (because the fule pump needs some revving to pump up the gas)


Ill bet my cars its 1 of these problems.

Give your b/f a repair manual of your car for his birthday

Z28 1984
'77 355ci/COMP cam 218/224 .464/.470 114 LSA
rollerrockers1.5/9.72 forged pistons
ported '66 461 heads 1.94,1.5/Flowtech shorty headers
edelbrock 600/performer rpm intake
th350/shiftkit/hughes2500stall
4th gen 3.23 10 bolt POSI.
rolling-robert is offline  
post #13 of 16 (permalink) Old May 21st, 03, 01:16 PM Thread Starter
 
Join Date: May 2003
Location: Virginia
Posts: 6
Lightbulb

Eh...I've pretty much given up on getting other people to fix my problems...i've noticed that the only way anything gets done, is if you do it yourself...that's why I'm asking what it could be so I can fix it...I have the manul and have been reading it...Just the idea of trying to fix it then screwing it up even more..worries me. I'll try what you guys suggested, thank you [img]smile.gif[/img] I'm moving in 13 days and need to get in it good shape so maybe it'll sell...people tell me 1500 is too low..whatcha think? Thanks. [img]graemlins/clonk.gif[/img]
CamaroChic4223 is offline  
post #14 of 16 (permalink) Old May 22nd, 03, 05:23 AM
Super Moderator
Bess-68's rule
 
Everett#2390's Avatar
 
Join Date: Sep 2000
Location: Va Beach VA
Posts: 32,014
Garage
Cool

Timing chain may have slipped a tooth if engine has alot of miles on it. Check local newspaper for pricing of others in the same area and price yours a hundred or so less and stick to your guns on the price if you have to sell. Hopefully, you don't have to travel far..........

Give a man a rescued dog for the health of both their souls. May 2017 ROTM Winner - Thank you!
'
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
CUBS - 2016 World Series Champions - Thank you, Joe Madden enjoy your next chapter.
Everett#2390 is offline  
post #15 of 16 (permalink) Old May 22nd, 03, 05:24 AM
Super Moderator
Bess-68's rule
 
Everett#2390's Avatar
 
Join Date: Sep 2000
Location: Va Beach VA
Posts: 32,014
Garage
Cool

Timing chain may have slipped a tooth if engine has alot of miles on it. Check local newspaper for pricing of others in the same area and price yours a hundred or so less and stick to your guns on the price if you have to sell. Hopefully, you don't have to travel far..........

Give a man a rescued dog for the health of both their souls. May 2017 ROTM Winner - Thank you!
'
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
CUBS - 2016 World Series Champions - Thank you, Joe Madden enjoy your next chapter.
Everett#2390 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome