quick question ...what could it be? - Team Camaro Tech
Troubleshooting Diagnosing problems done here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old Jun 23rd, 04, 03:57 AM Thread Starter
Tech Team
 
Join Date: May 2004
Location: virginia
Posts: 34
Send a message via AIM to 86 camaro305
Post

everytime i start my car smoke shoots out the exhaust.... what could this be? i know its time for an oil change and all but im only 1 week past due

mustang hater!!!
86 camaro305 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old Jun 23rd, 04, 04:44 AM
Retired
Jim
 
click's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Central Minnesota
Posts: 15,968
Post

Good chance its your valve guide seals. They get hard and brittle with age and heat and soon they let your cold start blow oil thru the seals until they get lubed up and soften enuf to seal again. Next time you cold start, same thing all over again.
Maybe others have ideas too but this is a good bet.

Click..is Jim..former owner of a 69RS-LM1 350/255 - 700r
"There will come a time when you believe everything is finished,
That will be the beginning." Louis L'Amour
click is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old Jun 23rd, 04, 04:59 AM Thread Starter
Tech Team
 
Join Date: May 2004
Location: virginia
Posts: 34
Send a message via AIM to 86 camaro305
Post

so do i need a valve stem job or something like that?

mustang hater!!!
86 camaro305 is offline  
 
post #4 of 7 (permalink) Old Jun 23rd, 04, 05:19 AM
Retired
Jim
 
click's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Central Minnesota
Posts: 15,968
Post

the seals can be replaced with just the valve covers removed with the proper tools. The seals fit down over the valve stem but the springs and rockers need to come off for this too.
I had my seals replaced last year by my mechanic that had the right tools.
[img]graemlins/thumbsup.gif[/img]

Click..is Jim..former owner of a 69RS-LM1 350/255 - 700r
"There will come a time when you believe everything is finished,
That will be the beginning." Louis L'Amour
click is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old Jun 23rd, 04, 11:11 AM
Gold Lifetime Member
Paul
 
PDQUICK's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Londonderry, NH
Posts: 1,010
Post

I owned an '85 IROC 305, TPI that puffed blue every time it started from the time it had 10K miles on it until the day I sold it at 130k miles!!

These engines did not have great valves seals but, if you can live with the annoying "mosquito control feature" it won't really affect engine performance too much!!

Paul D.
PDQUICK is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old Jun 23rd, 04, 06:20 PM Thread Starter
Tech Team
 
Join Date: May 2004
Location: virginia
Posts: 34
Send a message via AIM to 86 camaro305
Post

thanks guys for the response ...also if i decided to get the job done would it be expensive? and like how much and how long would it take to do

mustang hater!!!
86 camaro305 is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old Jun 24th, 04, 04:29 AM
Retired
Jim
 
click's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Central Minnesota
Posts: 15,968
Post

depends on your shop rates there. Took my mechanic 3 hours but he did a few other things too. Call your local chevy dealer and get a shop rate quote and hours required for the job, they have a flat rate manual to read it from.

Click..is Jim..former owner of a 69RS-LM1 350/255 - 700r
"There will come a time when you believe everything is finished,
That will be the beginning." Louis L'Amour
click is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome