U Bolts not fitting - Team Camaro Tech
Brakes, Suspension & Steering Conversion questions, Steering & Handling

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old Jan 17th, 06, 02:21 PM Thread Starter
Gold Lifetime Member
jason
 
67-CAM-RIDER's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: austin, texas
Posts: 337
U Bolts not fitting

Im installing a Hotchkis TVS on my 67 camaro. The problem I'm having is putting on the new U Bolt's. I believe that the rear end is from a Fire Bird (10 bolt). The section of the axle (both sides) that the inner U Bolts go over has a flat section causing the bolts to bend outward about 3/8 in not letting them go through the holes on the base plate. The U bolt I took off appears to be bent and still fits but i drilled out the holes to 5/8 to use the bolts from the Hotchkis TVS kit, so i'd like to use the new bolts.

I have photo but can not figure out how to post them.

Thanks for the help. I'll try and figure out how to post a pic.

Also the pad (bushing) that goes between the leaf springs and axle plate has a metal ring. I guessing this ring goes over the nipple on the spring. this ring does not fit over the nipple. Is it forced on by pressure from the weight of the axel or can i just remove this ring from the bushing? the set came with two sets of pads, does one set go above the leaf spring and the other go below the leaf spring. I've read the directions but they are very vage.
67-CAM-RIDER is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old Jan 17th, 06, 02:41 PM
Gold Lifetime Member
Den
 
DenRS's Avatar
 
Join Date: Jul 2000
Location: Sturbridge, MA
Posts: 1,413
Garage
Re: U Bolts not fitting

you don't need the metal ring with mutli leafs only mono leafs. If you have monoleafs they go over the bolt in the center of the spring and center it in the spring perch I had a hard time as well getting my ubolts into my shock plates even after I drilled out the holes. I even had to cut off an inch on the ubolts in order to get a deep dish socket on the nuts to tighten them

1969 Camaro 350, Trickflow heads, ST-10 4spd, Hotchkis suspension, Baer SS brake kit, moser 12bolt
DenRS is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old Jan 17th, 06, 03:50 PM Thread Starter
Gold Lifetime Member
jason
 
67-CAM-RIDER's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: austin, texas
Posts: 337
Re: U Bolts not fitting

thanks for the quick reply

Due to the break from the install (to visit team camaro) and a litlle friendly force i was able to get the u bolt through all of the holes on the shock plate.

my only question now is the extra pad bushings, i got one set between the top of the leaf spring and the shock plate, does the other set go between the bottom of the leaf spring and the lower shock plate?

thanks im not to to tighten it down until i get a reply, after the car is back on the ground do i just tighten everything down as tight as i can get it, i could not find any torque requirements.

thanks again
67-CAM-RIDER is offline  
 
post #4 of 6 (permalink) Old Jan 17th, 06, 03:57 PM
Banned
 
Join Date: Apr 2000
Location: Columbia, MO USA
Posts: 21,341
Smile Re: U Bolts not fitting

Yes, a rubber or poly pad on top and one below.

pdq67



pdq67 is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old Jan 17th, 06, 07:46 PM
Moderator
David Pozzi
 
davidpozzi's Avatar
 
Join Date: Nov 1999
Location: Central California, USA
Posts: 10,064
Re: U Bolts not fitting

I put those U bolts on a 73 and had to squeeze them inward !/4" or so. I used a pair of vise grips, the welding type with wide jaws.

The 73 pads are similar but slightly different, they started to slip and the rear axle moved forward a half inch each side. I made up some spacers to fit in the lower pads, but if you can remove the lower shim and still bolt it up tight, I'd leave the lower pads out.

Check my web page for First Gen Camaro suspension info:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

67 RS 327 original owner. 1965 Lola T-70
davidpozzi is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old Jan 19th, 06, 01:47 PM Thread Starter
Gold Lifetime Member
jason
 
67-CAM-RIDER's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: austin, texas
Posts: 337
Re: U Bolts not fitting

cool thanks, the bolts for the bushing (shackles) i left loose until the vehicle was on the ground, did you tighten them as tight a they would go (till they hit the metal sleeve around the bolt) or did you leave them a little loose so the shackle could move

thanks again

my prior multi leaf had a 1/4 metal spacer on the bottom, what would be the difference if i use it or the bushing pad.
67-CAM-RIDER is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome