85 iroc tpi motor issues - Team Camaro Tech
Engine General Engine Discussion.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old Sep 28th, 09, 08:18 PM Thread Starter
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1
85 iroc tpi motor issues

my iroc is running but very poorly when u drive it will not shift until high rpms and will begin to do a popping back fire and start to break up if you try to jump on it all it does is falls on its face and back fire i have reset the timing in it and it never moves out of time the exhaust is real rich smells like gas extreamly bad if anyone could help me out it would be appreciated thanks
pokey2212 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old Sep 28th, 09, 08:51 PM
Gold Lifetime Member
Jeff
 
Join Date: Mar 2006
Location: Fallbrook, CA
Posts: 403
Re: 85 iroc tpi motor issues

Sell it QUICK!

Seriously my 88 IROC is a nightmare. TPI problems, MAF sensor failures, computer bugs. Of course it ran perfect before my son took possession of it. Hmmm, maybe that was the problem. Have you pulled the battery off and reset the computer? Did you disconnect the brown lead before checking the timing?

Needs a pro here, but to me yours actually sounds like maybe a broken valve spring, something I did recently on mine. Timing was perfect but had the symptoms you described. Valve was sticking and popping all over the place.

Could also be a timing gear failure if it's old enough, I think they were nylon in 85 and may have jumped a tooth. Might be too dramatic, hopefully simple.

Oh hey, just re-read your note. Not shifting until high RPM might be a vacuum leak on the feed to the automatic trans. Could be a source of multiple problems.

-shoe

Current Projects - See my albums
68 Coupe Restomod (7-2010 to ???)
67 RS/SS Convertible project (8-2007 to ???)

Old
67 SS 396 Coupe (sold 7-12), 68 SS 350 (sold 2-12), 68 383 stroker (sold 10-09), 68 SS 350 TPI (sold 2006), 69 SS 350 (sold 1987), 68 327 (1980 Bench seat column shift), 89 RS (son totaled), 88 IROC (son totaled), 76 LT1 (roommate wrecked)

Last edited by shoe; Sep 28th, 09 at 08:54 PM. Reason: Afterthought
shoe is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome