High volts - Team Camaro Tech
Electrical & Wiring Troubleshooting electrical.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old Aug 31st, 02, 06:03 AM Thread Starter
 
Join Date: Mar 1999
Posts: 89
I was wondering if anyone else had this problem. I have a 72 454 and it won't even think about turning over if it doesn't have 12.45 volts. Anything less and it done. Is there a way to solve this problem? Are alternators designed to give that much juice? thanks
Dino is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old Aug 31st, 02, 08:10 AM
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 21
Your alternator thru your regulator is designed to provide charging voltage of 14 volts. The weaker a battery, the lower the voltage. 12.45 should be fine, but you should have the battery tested. My new battery shows 12.56 volts. Note that you will need to let the battery sit UNUSED for a couple hours before you test it. This is because it will need to stabilize after use to give a true reading. If the battery IS fine, problem could be caused by the solenoid.

Are alternators designed to give that much juice? thanks[/B][/QUOTE]

srobel is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old Sep 1st, 02, 07:25 PM
SY1
Senior Tech
Dave
 
Join Date: May 2001
Location: Michigan
Posts: 2,920
Dino,

Your alternator is out of the picture when starting the engine. Your problem isn't an alternator problem. There are a couple things you may have going on. First you shouldn't need 12.45 volts to turn over a 454, especially if it is a stock 72 which were lower compression, it should turn over easily with much less than 12 volts. I've got a fresh 12:1 small block right now that I start once and a while off an old car battery I have laying around and I know it isn't storing over 12 volts, it starts right up every time and I'm running the big flywheel and balancer so there is a little bit of mass to it. What you need to do is measure the voltage at the starter when you attempt a start and see how low the voltage drops. I suspect you have some resistance between the battery and the starter that is causing a significatn voltage drop. Before I do that I would monitor the voltage at the battery to see how low it drops when a start is attempted. No load voltage measurements don't really tell the condition of the plates in the battery. This is true for lead acid and nicads. We're dealing with lead acid batteries here and while they have a more linear discharge rate they do go bad and this may be your problem. See how low the voltage goes at measured at the battery under the load of starting the engine. Last if the voltage doesn't drop off too much and you are still having problems it may be a starter problem. Big blocks are notorious for taking out starters. Does this only happen after the car has been driven a while? If so you may need a heat sheild to protect the starter from the heat of the exhaust. Also check the alignment of the starter teeth with the flywheel. The only Chevy engines I have ever had to shim were some of my big blocks. They'd start fine cold, but once warmed up they were just tight enough that the solenoid would kick out, but not be able to freely spin. On the bench they worked fine, but installed they act this way until I shimmed them.

Good Luck,
Dave
SY1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome