Timing help please - Team Camaro Tech
Electrical & Wiring Troubleshooting electrical.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old Jul 19th, 06, 04:04 PM Thread Starter
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 7
Timing help please

Ok guys, I have a 383 with 10.4:1 and trickflow aluminim heads running on 110 octane fuel for right now. It has a Mallory comp 9000 unilite distributor that has no vacuum advance on it. I also have the Hyfire 6AL box. My cam is the Comp Cam 294 Extreme 250/256 @ .050 and .519/.525 lift. I also have a victor jr intake topped off with a 750 demon carb. It also has a 700r4 with a 3800 stall converter and 3:73's. My problem is I just got the car running this past weekend. I have a digital timing light and my buddy set the light at 20 degrees and then had me hold the RPM's at 2000 while he turned the distibutor so that the balancer was reading 20 ATDC when the light flashed. Now I thought it should be flashing when the pointer was at TDC, am I right? The reason I ask is because the car won't idle under 1200 RPM and it idles violenty! It looks like it's going tear the motor mounts out of the car at idle. But it starts right up cold or warm and the throttle response is very crisp! I have tried adjusting the mixture screws to smoothen up the idle with no help. Now I know that the car will have a radical idle with this size cam but I don't think it shouldn't shake so much. And yes the entire rotating ***. was externally balanced. Any help? Was the timing set wrong? Am I overlooking something? Thank you!
skz70camaro is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old Jul 19th, 06, 04:19 PM
Gold Lifetime Member
Jim
 
Join Date: Dec 1999
Location: Yorkville, Illinois USA
Posts: 22,121
Re: Timing help please

... so the balancer was reading 20 degrees ATDC... yes, you are right, it should have been at zero

Do you have a degreed balancer with verified pointer? If you do, you don't need to use the dialback on the light, just set it to zero and read right off the balancer.

did you say 20 ATDC??? Should be BEFORE TDC! no wonder she won't idle!

With a 294 cam, start at a 1200 rpm idle, and work on the tune. Get a vacaum guage, and read up on how to adjust the timing curve on the unilite. It has a ford style advance, under the trigger plate, so it's kinda hard to get to.

you need to see what you have for a mechanical advance curve now. Check your timing at the lowest idle you can get, then bring the revs up untill the light shows it stops andvancing and take that reading. The difference is your mechanical advance.

You're gonna need to dial in as much initial as you can get (and still crank it over hot) to get any kinda of decent idle, then reduce the mechanical advance to limit total advance to 36.





To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
New website for my vert is coming together. Do ya like the slide show on the home page?
JimM is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old Jul 19th, 06, 06:04 PM
Senior Tech
 
Join Date: Dec 2001
Location: Fairfield, CA
Posts: 6,246
Re: Timing help please

I think you need to find a new 'buddy'....
onovakind67 is offline  
 
post #4 of 4 (permalink) Old Jul 20th, 06, 09:29 AM Thread Starter
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 7
Re: Timing help please

Hey thanks for the info JimM. So to start you say start the car, leave the light set at zero then take the RPM up to say 3000 and adjust the distributor until the 0 "TDC" on the balancer is at 34-36 on the timing pointer? Thanks once again for everything. I'm going to go out and start to mess with it tomorrow afternoon. I'll let ya know how it comes out.
skz70camaro is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Initial timing setting? RRatchet Performance 4 Feb 6th, 06 09:13 AM
Vacuum advance questions..? PairOf69's Engine 6 Dec 28th, 05 09:29 AM
getting too hot noels69 Heating & Cooling 14 May 31st, 05 07:53 PM
Vacuum advance or not??? Ethan67 Performance 55 Apr 9th, 04 05:50 PM
Ignition Timing Strange Problem Mean 69 Engine 29 Apr 4th, 02 09:10 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome