MSD & Tach - Team Camaro Tech
Electrical & Wiring Troubleshooting electrical.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old Nov 21st, 06, 08:14 AM Thread Starter
Senior Tech
Ken
 
Join Date: Mar 2002
Location: Maryland
Posts: 462
MSD & Tach

I have a MSD and a re-production tach in my 69. I hooked the tach up 2 years ago by connecting it to the side of the MSD box for the tach and everything seemed fine.

Recently Iíve noticed a few hic-cups! One day while driving the car she backfired and shut off, it was hard to re-start and when it did, the tach was not working, before I got her home it cut off again, was able to start it and the tach worked fine.

The other day I started the car with no problem but every time I tried to go in reverse the car would shut off, if I started it in neutral, and put her in drive I was ok, but anytime I go into reverse she would cut off.

It may have been here or someone told me to unhook the tach so I did this and now I have no problems, also other gauges such as temp are working correctly again.

Is my problem with a bad tach or MSD box? Is there some other problem to look for like maybe a bad ground? How can I test the MSD box and/or tach?

THANKS

1969 SS/RS 350 Hugger Orange
kencar69 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old Nov 21st, 06, 08:28 AM
Senior Tech
 
Join Date: Apr 2003
Location: Allen, TX
Posts: 2,108
Re: MSD & Tach

When is the last time you checked your cap and rotor btw? I know with my MSD cap/rotor because of the high spark and it was sitting in a body shop some condensation built up inside and really mucked up everything. I'd pull the cap and rotor and check to make sure you don't need a new one.

1969 Camaro - GM 2003 Electron Blue
Beck Racing 383 cu in 465HP Engine - Sean Murphy Inductions Stage 2 Quadrajet
TCI Streetfighter 350 - 3.73:1 Posi 10 Bolt Rear - 12.6 sec qtr mile

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
and
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Brian Lewis is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old Nov 21st, 06, 10:28 AM Thread Starter
Senior Tech
Ken
 
Join Date: Mar 2002
Location: Maryland
Posts: 462
Re: MSD & Tach

I will check it, you never know, but if it was the problem wouldn't I still have the problem even after disconnecting the tach from the MSD box. It was replaced in April 2005 so itís a year and half old.

1969 SS/RS 350 Hugger Orange
kencar69 is offline  
 
post #4 of 7 (permalink) Old Nov 21st, 06, 11:26 AM
Gold Lifetime Member
Dennis
 
madmax87's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Arizona USA
Posts: 2,144
Re: MSD & Tach

I can't see how your tach or your MSD would know when the car is in reverse. Is it a stick shift? Do you still have the reverse lockout on the steering column? Maybe your grounding the tach wire when you put it in reverse.

Dennis
69 Z/28. 302DZ, Autogear M22, Red w/black stripes.
69 Camaro, ZZ4, 700R4, 8.5 3:42 posi, X11
70 Nova SS 396, 4sp, 3:55 12 bolt
madmax87 is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old Nov 21st, 06, 01:22 PM
Senior Tech
 
Join Date: Aug 2004
Location: PA
Posts: 819
Re: MSD & Tach

I would check the ground on the dash cluster. That one seems to cause all sorts of wierd things to happen.

69 RS 355 Tremec 5-Speed 4.11's
12run is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old Nov 29th, 06, 03:04 AM Thread Starter
Senior Tech
Ken
 
Join Date: Mar 2002
Location: Maryland
Posts: 462
Re: MSD & Tach

Thanks for the replies, I have been out of town the last two weeks.

I Will check on dash ground.

It is an automatic.

Any other thoughts?

1969 SS/RS 350 Hugger Orange
kencar69 is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old Nov 29th, 06, 06:05 AM
Senior Tech
Scott
 
Join Date: Feb 2005
Location: In the wind...
Posts: 1,437
Re: MSD & Tach

I second checking the neutral safety switch in the shifter and tracing it's wiring for unintentional grounding. When I took my shifter apart the wires to the neutral safety switch had rubbed off the the insulation. Not sure why a short there would kill the car, but I'd check it I guess.

His and Hers Marina blue 67's
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
67FamilyFun is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.



Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sunpro tach and MSD Ignition hookup problem !! mykeg11 Electrical & Wiring 5 Nov 27th, 15 10:57 AM
MSD and tach meter Rayzz Electrical & Wiring 1 Oct 20th, 06 09:02 PM
Tach problems with MSD orange camaro Performance 14 Jun 29th, 06 06:20 PM
Tach filter from MSD 69rag327 Electrical & Wiring 1 Nov 23rd, 05 08:35 PM
Tach Wooooosss luccamaro68 Performance 7 Apr 26th, 05 06:14 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome