My baby will not start - Team Camaro Tech
Team Camaro Tech join team camaro
  



Registered users (free) do not see these large ads

Fourth Generation 1993-2002


Reply
 
LinkBack Thread Tools
Display Modes
Old Jul 30th, 13, 08:00 AM   #1 (permalink)
 
Join Date: Jul 2013
Location: Boca Raton, FL
Posts: 5
Exclamation My baby will not start

I have a '97 30th Anniversary that refuses to start. I have checked the battery it read 12.6 (normal) at the store. I checked the starter and it checked out good as well. Ive bought a Haynes book and followed everything i could find from break engaged (automatic) to neutral start the thing wont go. It doesnt crank over when I turn the key. All the lights turn on the radio turns on but when I turn to start nothing happens. I can hear a faint click near the radio and the guy at advance auto said it might be the ignition switch if that helps. PLEASE HELP ME GET BACK TO CRUISING IN MY BLACK BEAUTY!!!!!!!!!
nice_bowtie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old Jul 30th, 13, 08:09 AM   #2 (permalink)
Senior Tech
 
Join Date: Feb 2013
Location: Cincinnati, OH
Posts: 394
Re: My baby will not start

It may be your starter even if it checked out ok at autozone. My wifes 2000 nissan wouldn't start sometimes and it didn't make any noise like you said yours was doing....except for a faint humm or something....but if I hit the starter a few good times with a 3/8 breaker bar it started up eventually. Try that and see if that works. If it does, you need a new starter....I put a new one on her car and it's been good ever since. Even though Autozone says your starter "circuit" is good, doesn't mean the starter is actually good I've found. Good Luck!!!
brian2013 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old Jul 30th, 13, 09:42 AM   #3 (permalink)
Super Moderator
 
Everett#2390's Avatar
 
Join Date: Sep 2000
Location: Va Beach VA
Posts: 31,950
Garage
Re: My baby will not start

You may have with the following:
1. VATS/Security - use the key and go to START position. No crank, then turn ign sw OFF/LOCKed, then pull out the key. Wait min 3 minutes, then attempt to start with the same key.
If engine starts, need a new tumbler or bypass resistor across the two white wires equalling the key chip resistance.
2. Start relay may be burnt - needs replacement.

The clicking may be an accessory powered relay not powered in START position.

A final test of the starter, and as suggested, place a screwdriver, or safer, a remote starter button, across battery positive stud and the S terminal of the solenoid. Key to IGN, then press remote starter button and starter should crank, engine should start, if there is distributor reference pulses going to VATS module and then VATS is satisfied and passes a hand shake to ECM letting the injectors work and engine starts.

If the above happens, you might add a remote start button to the inside.
__________________
Give a man a rescued dog for the health of both their souls. May 2017 ROTM Winner - Thank you!
'
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
CUBS - 2016 World Series Champions - Thank you, Joe Madden enjoy your next chapter.
Doing a good job is like peeing in your dark pants you get a warm feeling, but nobody notices
Everett#2390 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old Jul 31st, 13, 07:44 AM   #4 (permalink)
 
Join Date: Jul 2013
Location: Boca Raton, FL
Posts: 5
Re: My baby will not start

thanks guys i give it a try
nice_bowtie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old Jul 31st, 13, 08:50 AM   #5 (permalink)
 
Join Date: Jul 2013
Location: Boca Raton, FL
Posts: 5
Re: My baby will not start

i have a solid key no chip. i do have a remote that locks unlocks. will the bypass still work?
nice_bowtie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old Aug 15th, 13, 11:46 AM   #6 (permalink)
Senior Tech
 
cook_dw's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: _
Posts: 794
Re: My baby will not start

If you do not have a chip Im guessing yours is an automatic. If so check the ignition switch on the top side of the steering column. I have seen this happen before and cause the same issue as what you are discribing. If you havent already gotten it fixed by now.
cook_dw is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply
Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.

Email Address:
Location
Location
First Name
Rather than just Hot69, gotta real name?

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


» Recent Discussions
Here We Go :( - Need...
Feb 25th, 20 01:47 PM
Last post by r_w
Yesterday 09:31 PM
11 Replies, 236 Views
$750 for just pipe...
Feb 25th, 20 07:48 AM
by CHIPS
Last post by ctcz28
Yesterday 07:52 PM
13 Replies, 344 Views
Advice pls....
Yesterday 02:25 PM
Last post by slazisme
Yesterday 07:26 PM
1 Replies, 68 Views
Test-N-Tune, X half a...
Mar 15th, 15 01:26 PM
Last post by 01ssreda4
Yesterday 07:19 PM
134 Replies, 17,867 Views
Humpday Humor, 2/26 ......
Feb 25th, 20 03:58 PM
Last post by scblucam
Yesterday 07:08 PM
4 Replies, 146 Views
Noob here
Feb 23rd, 20 04:52 PM
by 19SS69
Last post by 19SS69
Yesterday 06:32 PM
4 Replies, 178 Views
1969 Interior Wood
Feb 24th, 20 02:02 PM
by 19SS69
Last post by 19SS69
Yesterday 06:25 PM
4 Replies, 113 Views
1967 Upper Ball Joint...
Feb 22nd, 20 04:22 PM
by bob15
Last post by scblucam
Yesterday 05:58 PM
12 Replies, 345 Views
Hello
Yesterday 12:07 PM
Last post by Everett#2390
Yesterday 05:20 PM
1 Replies, 48 Views
New Member Intro
Yesterday 11:33 AM
Last post by Everett#2390
Yesterday 05:18 PM
2 Replies, 62 Views
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -7. The time now is 01:00 AM.



Camaros.net - 2009 AutoForums.com
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.