Help!! 93 camaro just quits - Team Camaro Tech
Team Camaro Tech join team camaro
  



Registered users (free) do not see these large ads

Fourth Generation 1993-2002


Reply
 
LinkBack Thread Tools
Display Modes
Old Apr 20th, 14, 05:04 PM   #1 (permalink)
 
Join Date: Apr 2014
Location: las vegas
Posts: 3
Angry Help!! 93 camaro just quits

I have a 93 camaro z28 and it will run great for days/weeks then won't! I will be driving along fine then the thing dies and won't start for a couple of hours. It will crank but no fire. Have had towed twice and as soon as the tow truck gets to my driveway it starts right up again! Fuel pump working fine, changed fuel filter, mechanic confused as to the problem. States car isn't giving any codes.
wjsan1293 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old Apr 20th, 14, 06:34 PM   #2 (permalink)
Senior Tech
 
ZZ_430's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Houston, Texas
Posts: 4,491
Re: Help!! 93 camaro just quits

It still sounds like a fuel problem.

Your mechanic will have to duplicate the condition and then run a few tests.

One quick test you can do yourself right now is to hit the bottom of the gas tank with your hand and listen for broken baffles. It will sound like broken plastic rolling around. It's quite common and could cause an intermittent loss of fuel pressure.

If it's broken you will need a new tank and strainer, maybe even a pump too.
__________________
Don ~ TC Member #15 ~
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Don't mess with Texas!
ZZ_430 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old Apr 20th, 14, 08:15 PM   #3 (permalink)
Senior Tech
 
Join Date: Sep 1998
Location: Ontario, Canada
Posts: 2,009
Garage
Re: Help!! 93 camaro just quits

Sounds like either the dizzy module or coil is failing when you reach operating temp.
__________________
Mark 70 Z28 M22 3.73 Z21 Z87 - Lunati 20120121 Roller Cam

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
COPO is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old Apr 21st, 14, 09:50 AM   #4 (permalink)
 
Join Date: Apr 2014
Location: las vegas
Posts: 3
Re: Help!! 93 camaro just quits

Dizzy Module?
wjsan1293 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old Apr 22nd, 14, 10:35 PM   #5 (permalink)
Senior Tech
 
Join Date: Jun 2013
Location: Norman, Ok
Posts: 711
Re: Help!! 93 camaro just quits

dizzy=distributor

Had a similar issue as you. This is going to sound absolutely retarded.

383 stroker Holley commander 950 FI, MSD Billet Distributor. Car would get to operating temp, start cutting out, and eventually would slowly die. Then would not start again until the engine had cooled below 130. Chased everything, fuel pump, reloaded fuel maps, checked signal voltage, blah blah blah. Finally was about to give up, and by give up i mean yank the engine and use it as a boat anchor i was so mad. Then i decided to check the most unlikely of problems. I checked how many amps my starter was pulling at operating temp. Low and behold, that piece of crap factory starter was pulling so much juice when the engine got hot that the alternator could not keep up, and was messing up the electrical system. Changed the starter, have not had a problem since. Actually the car started running liking a striped ape. Apparently it had been going bad slowly, even though it had always cranked just fine. So just when you think that you have checked everything, there is always going to be that incredibly stupid unthinkable thing. Basically what i am saying is that i would let the thing get hot, and start checking voltage everywhere i could.
__________________
1967 RS/SS Camaro 383 5 speed tremec 3.70
1967 RS/SS Camaro 383 5 speed tremec 4.10
1967 RS Camaro Convertible 327 4 speed 3.73
1969 SS Camaro 6.0 LS Twin Turbo 5 Speed 3.50
2013 ZL1 Camaro roto-fab airbox pulley swap Rest In Pieces March 27 2014
FTF Automotive is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old May 14th, 14, 09:37 PM   #6 (permalink)
 
Join Date: Nov 2009
Location: Maryland
Posts: 3
Re: Help!! 93 camaro just quits

I tend to agree with COPO about the coil or distributor. Your problem sounds temp related. If it were loose stuff in the tank plugging it up, the car wouldn't have to sit for a couple of hours before restarting. It is also a common problem on the LT1 engines to have problems with ignition modules and the opti spark distributors that are so convieniently located under the water pump. Also you stating that you have no fire definately indicates an ignition problem. I would likely start by checking the ignition module first.
shdwjim is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old May 15th, 14, 01:20 AM   #7 (permalink)
Senior Tech
 
Join Date: Jul 2005
Location: Virginia/Mass
Posts: 2,822
Re: Help!! 93 camaro just quits

When my optispark (distributor) went on my 93 Z28, it would back fire once in a while and die out when it rained. I would lean more towards the coil first if its completely dieing out right off the get go, but I have had the optispark act just like what you're describing as well.
There are a couple places where you can find a lot of good info on the optisparks. Just google optispark vacuum conversion or something similar. It should give you a nice breakdown of the whole system. They aren't as bad as they seem to work on. The best thing I ever did to mine was add vacuum to it. The 93s didn't have it and the moisture would reak havoc. Luckily now you have options and can replace the whole unit with a more reliable a/m set up. They weren't really available when I had mine. I ended up adding an MSD 6AL box and an MSD Blaster coil (in addition to a ton of other mods).
__________________
'69 SS396 X66 L34 08D (8/22/1969) M21 BS
460ci Gen VI 9.75:1
241/249 @ .050" .625/.625 110 LSA

Semper Fi!

"The galleries are full of critics. They play no ball, they fight no fights. They make no mistakes because they attempt nothing."
HawkX66 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old May 15th, 14, 03:08 AM   #8 (permalink)
Senior Tech
 
Join Date: Jan 2004
Location: Ky
Posts: 291
Re: Help!! 93 camaro just quits

I have a 93z that did the same thing, I could drive it when I shut off it would crank over but would not start,until it set for a couple of hours.drove me crazy.first ck bat term.the center was broke out wasn`t noticeable till I look closely.i change coil first.has been running great since.
__________________
ragtop69
ragtop69 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply
Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.

Email Address:
Location
Location
First Name
Rather than just Hot69, gotta real name?

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


» Recent Discussions
Sniper in a 69
Jul 14th, 19 07:58 PM
by LeeC
Last post by jcihos
Today 08:20 AM
10 Replies, 411 Views
1969 Camaro RS Z/28 -...
Apr 28th, 15 07:29 AM
Last post by billohio
Today 07:38 AM
355 Replies, 54,002 Views
Chevrolet Certified...
Aug 16th, 19 07:24 PM
by ChuckD
Last post by ChuckD
Today 07:02 AM
6 Replies, 180 Views
Need some advice please.
Aug 16th, 19 10:18 AM
Last post by Brettallen59
Today 06:56 AM
15 Replies, 267 Views
Original factory engine...
Today 06:32 AM
Last post by Sbarboza
Today 06:32 AM
0 Replies, 28 Views
X11 Project
Dec 1st, 16 05:45 PM
Last post by Brettallen59
Today 06:27 AM
191 Replies, 18,004 Views
Install the Rear Side...
Yesterday 12:41 PM
Last post by BRICO69
Today 06:17 AM
3 Replies, 100 Views
Impressive 67 RS @ Mecum...
Aug 10th, 19 01:10 AM
Last post by The Camaro Guy
Today 06:08 AM
12 Replies, 543 Views
What dash speakers to...
Feb 25th, 19 05:33 AM
Last post by The Camaro Guy
Today 05:52 AM
21 Replies, 1,100 Views
Phased and confused
Aug 7th, 19 08:54 AM
by BOOGIES
Last post by Bry68
Today 01:15 AM
16 Replies, 402 Views
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -7. The time now is 08:31 AM.



Camaros.net - 2009 AutoForums.com
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.