96 z28 trouble when starting up. - Team Camaro Tech
Team Camaro Tech join team camaro
  



Registered users (free) do not see these large ads

Fourth Generation 1993-2002


Reply
 
LinkBack Thread Tools
Display Modes
Old Jan 27th, 16, 10:52 AM   #1 (permalink)
 
Join Date: Apr 2010
Location: Plano, Texas
Posts: 4
96 z28 trouble when starting up.

Hello everyone. I am having some problems with me 96 z28. Only mod is muffler delete and c6 corvette rims. The battery is a new autozone battery duralast gold that i bought early this month. I recently had the waterpump replaced because it was leaking water. After about a week the car wouldnt srart so i took it to a mechanic who said there was gasoline in the oil which he said was because of a bad fuel injector. He replaced the bad fuel injector drained the oil, put new oil in and a new oil filter. Car started up but still had to crank a lil bit to start it. I had him replace the fuel pump because it was throwing a evap purge code (p1441 i think) which i was told was a bad fuel pump usually. After that the car started up a lot quicker then before. A week later i started to feel the car taking longer to crank. It actually sounds like the crank was getting weaker as u cranked it but still turned on. This morning when i went to crank it, it sounded like the crank got real weak to the point where i thought it wasnt going to turn. But keeping the key forward even as weak as it sounded it turned on. I thought for sure it wasnt going to start. Anyone know what this could be? Any ideas? I'm going to try to take it to the mechanics after work ifnit turns on, but wanted to see what you guys think. Just trying to get an idea what type of repair costs im in for.

Other problems i have been having with the car is that it revs on its own when parked or stopped at a light. It started doing this about 2 years ago when i had a mechanic change the optispark plugs and wires. It was fine before they changed the plugs and wires... I have replaced the iac, egr, and tps. I even had them smoke the lines to check for vacuum leaks and replaced all the bad hoses. Still same problem. I have to disconnect the iac at a low idle when the car is cold just to stop it from revving on its own all the time. So yes, i drive it with the iac always disconnected. I dont know what else could be causing the problem with the revving. When i disconnect the iac. The car idles normal. I have taken it to several mechanics in this area but they are unable to figure it out as well.

My main concern right now is the starting up problem. I need this car for work right now so if it doesnt start on me im screwed. Also the car was parked for about 2 years. Opti plugs and wires were done 2 years ago before i parked it. And yes it was having revving issues before i parked it for 2 years.

Any help or thoughts would be greatly appreciated! Thanks!
MartineZ28 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old Jan 28th, 16, 03:21 AM   #2 (permalink)
Super Moderator
 
Everett#2390's Avatar
 
Join Date: Sep 2000
Location: Va Beach VA
Posts: 31,592
Garage
Re: 96 z28 trouble when starting up.

On start-up, you might turn the ign sw to RUN and leave it there for about 3-4 seconds, then crank engine over.
This procedure, as i have learned, primes the fuel system, for a quicker start.
It also is troubleshooting tip for a leaky check valve in the fuel pump or leaky injector.
One would have to use a fuel pressure gauge and record pressures at start, run, and a couple hours after shutdown. No or lower pressure at shut down, leak.

There is a procedure in setting base timing and base idle rpm.
These two should be done before any troubleshooting/repairs happen.
You might remove the IAC and clean out the orifice and surrounding area.
Then reset base idle correctly.
You might get a Haynes manual and read up. Better than nothing.
__________________
Give a man a rescued dog for the health of both their souls. May 2017 ROTM Winner - Thank you!
'
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
CUBS - 2016 World Series Champions - maybe this year, 2019 ...
Everett#2390 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply
Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Team Camaro Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address.
NOTE we receive a lot of registrations with bad email addresses. IF you do not receive your confirmation email you will not be able to post. contact support and we will try and help.
Be sure you enter a valid email address and check your spam folder as well.

Email Address:
Location
Location
First Name
Rather than just Hot69, gotta real name?

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


» Recent Discussions
Vinyl top trim
Aug 10th, 08 08:19 PM
by rogerh
Last post by Sabinoerc
Today 08:15 AM
29 Replies, 2,762 Views
How much will swapping...
Yesterday 09:23 PM
Last post by Farm Boy
Today 07:55 AM
4 Replies, 95 Views
The Hugger69 goes ZL-1!
Apr 15th, 16 07:00 AM
by Hgger69
Last post by Hgger69
Today 07:47 AM
220 Replies, 24,695 Views
Kind of cool day for me
Aug 19th, 19 07:50 AM
Last post by Just 1 More
Today 07:43 AM
20 Replies, 776 Views
Tail light lense...
Yesterday 06:16 PM
Last post by daven1256
Today 07:13 AM
5 Replies, 99 Views
And another question
Yesterday 04:10 AM
by ktrim
Last post by Triman8654
Today 06:20 AM
1 Replies, 100 Views
69 rustbucket rebirth
Jul 22nd, 13 11:38 AM
Last post by 350sshugger
Today 06:18 AM
1 Replies, 182,372 Views
Earl's Vapor Guard Hose...
Today 05:52 AM
Last post by dhutton
Today 06:15 AM
1 Replies, 37 Views
Shock from horn
Aug 22nd, 19 06:59 AM
Last post by boyd66k20
Today 05:28 AM
10 Replies, 222 Views
Looking for suitable...
Aug 21st, 19 08:05 PM
Last post by Brettallen59
Today 04:55 AM
5 Replies, 159 Views
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -7. The time now is 08:51 AM.



Camaros.net - 2009 AutoForums.com
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.