Team Camaro Tech banner
1 - 6 of 6 Posts

·
Registered
Joined
·
925 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I have a 400, the spark plugs seem to be bright white, it doesn't seem to be running lean could the plug be to hot?
 

·
Registered
Joined
·
523 Posts
Cody,

The problem with lean is that you probably would never know it. To a certain extent, your car actually runs better the LEANER the fuel mixture is. That's why you see drag racers occassionally talk about how great their motor ran right BEFORE it blew up!!!

Assuming you are NOT running lean a COLDER plug would help. As you know a light brown color is what you are trying to acheive.

Assuming you DON'T have a computer controlled engine, you might want to take it to a shop that has a fuel mixture analyser. DYNOS have these as well as some of your more well equipped shops.



[This message has been edited by sr71bb (edited 07-07-2001).]
 

·
Registered
Joined
·
925 Posts
Discussion Starter · #3 ·
what if i am running lean and i get a colder plug, will the results be bad? also one of the plugs was a perfect tan, maybe would my rocker arms be out of adjustment? would my engine running hot, temp. wise affect my plugs?
 

·
Registered
Joined
·
8,097 Posts
Cody,

I sound sto me like the car is running lean. Plug heat range and timing will also affect the "color" on your plugs a little, but I would step up a jet size at a time until you get that light tan color before changing anything else.

Your rocker arms wouldn't cause you to run lean and your car probably would not run any hotter (at least not enough to notice) if you are running a little lean.

I think that if a plug was too hot you would see signs of overheating on the plug rather than a "too clean" plug. I've heard that running multiple sparks (like an MSD unit) can make your plugs burn cleaner too, so if your running an MSD you may be just fine.

[This message has been edited by Eric68 (edited 07-09-2001).]
 

·
Premium Member
Joined
·
4,817 Posts
Cody, what setup do you have - carb/size, motor specs.Sometimes you can 'feel' a too lean condition when doing steady cruising, especially up a long hill. You will feel a slight surging. But first, is your timing, carb adjustments ( idle mixture, float level )correct? How old are your plugs. It does take a few miles to color in.

------------------
Rick Dorion
69 RS Conv,355,M20,4.10's
 

·
Registered
Joined
·
925 Posts
Discussion Starter · #6 ·
This is not a chevy engine, yeah yeah, i know. it is a pontiac 400 in a 71 camaro. I don't know if your familiar with pontiac engines but i wil give it a try. it has msd distribitor, 6A box, and coil, it has a holley 4150 double pumper 650, I have the floats maybe just a little to high in the sight plug, i can see the gas about 1/4 filled. the idle adjustment screws are about about 2 turns. I just put in some autolite plugs that are colder, since i posted, they are #5, they were #6 it seems to run a little smoother but are still bright white, today i am going to try to change the jets, see if it does anything, also it does just hesitate, or stutter, just barely when i hold it at about3500 rpm, but if i hit the gas it runs fine, anymore information would be great. oh yeah i heard that vaccuum leaks at the intake would do it but i sprayed carb. cleaner around and it had no affect.
 
1 - 6 of 6 Posts
Top